Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Ważne W Rybach
28 kwietnia 2020Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te pełne i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też inne składniki odżywcze. Które z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na nowoczesne smaki, a dodatkowo rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zawsze małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaletę wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można zlokalizować w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych kontaktów na system odpowiedni jest nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego pomysłu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Coraz częściej kojarzy się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze start w tokach regeneracyjnych),
selen (jest życie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Także w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Ma ono ponad wartościowe źródło witaminy D, która stanowi szczególnie aktualna w mieszkaniu homeostazy organizmu, myśli o jego wytrwałość i posiada kontakt z odpowiednią funkcją układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb zaleca się wysoką zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Prezentują się wysoką strawnością także są przyswajane w około 90%. Ma zatem korzystny nacisk na wszystek stan odżywienia organizmu – i przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach