Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach
28 kwietnia 2020Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale i hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a nowe czynniki odżywcze. Jakie spośród nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze To W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na ostatnie smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Przeciętny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich cena wartościową i prozdrowotną. Jakie składniki można znaleźć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wykonanie tych ruchów na system dobry istnieje nie do przecenienia: począwszy od pozytywnego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej kontaktuje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w procesach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i przechowuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i rozwija zęby).
Także w ciele ryb to są witaminy: A, E i C. Jest ono oraz wartościowe źródło witaminy D, która stanowi szczególnie aktualna w życiu homeostazy organizmu, dba o jego solidność również wynosi kontrakt z obowiązującą funkcją układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb zaleca się wysoką zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Przedstawiają się wysoką strawnością i są brane w prawie 90%. Traktuje to potrzebny nacisk na liczny stan odżywienia organizmu – i przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach