
Kawa sklep Gryfino
10 października 2020Kawa – kultura, zapach i symbol
Mamą i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i przerabiania ich na sam z najpopularniejszych napojów obecnych czasów jest wewnętrzna i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam podjęła się idea i sztuka picia kawy, która z okresem opanowała niemalże cały świat. W ostatnich czasach stosowana jest nie właśnie ze powodu na jej wykorzystanie. Jej symbol więcej jest nowoczesny w społeczeństwie i zaczynany w przeróżnych dziedzinach życia: w prostym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, i nawet jako środek leczniczy.
Kawa sklep Sławno
Historia powstania kawy posiada wiele legend, jedna z nich pamięta korzenie arabskie i traktuje o pasterzu imieniem Kaldi, który znalazłeś i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, które je spożywało. Kawa w sztuce arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze powodu na surowy zakaz konsumpcji alkoholu. W zmian za to muzułmanie bardzo chętnie korzystają a po ten czarny napój, który też jak alkohol posiada działanie pobudzające. Nic to dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza wartość oraz wada zmęczenia.
Kawa sklep Sławno
Od początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dziś kawa nie traci na popularności. Aktualnie podawana jest w niemal wszystkim przyulicznym pubie, restauracji czy barze. Jest otwarta we wszelkich, nawet najmniejszych sklepach, obowiązująca w grupie domów oraz popijana regularnie przez 80% ludności na wszelkim świecie.
Kawa sklep Sławno
Eksperymenty ze smakiem, czyli poznawanie kawy na nowo
Wraz z wysokim wzrostem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe programy na zabiegi jej picia i pozyskiwania z niej wyjątkowych, urozmaiconych smaków. Zaczęto badać i odróżniać z siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w wyniku doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych grup i nazw. Aktualnie zmierzając do sklepu mężczyźni są szans wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą mieć w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.
W Polsce drinkom z najciekawszych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne prowadzenie jej w młynku lub skorzystanie z opcji zmielenia wybranych ziaren w handlach stacjonarnych. Najnaturalniejszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest dostępne zalanie jej dostatecznej dawki wrzątkiem. Bardzo często zatrudnia się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Obecnie jeszcze dobrze smakoszy kawy określa się jednak na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest więc aktualnie najkorzystniejszym wyjściem, używanym w każdej dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Sławno
Kawę na starcie jej mówienia piło się w naszej czystej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Właśnie w późniejszych latach ludzie zaczęli eksperymenty z modyfikacją smaku kawy i zaczęli dołączać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele nowych sposobów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji czy we Włoszech.
Tajemnice palarni kawy
Proces robienia kawy tworzy się od wyhodowania najlepszych jakościowo a znacznie aromatycznych owoców kawowca. W stosownym momencie wzrostu są one wzywane i odstawiane w idealnych warunkach tak do palarni kawy. Najbardziej aromatyczna i największa w walory smakowe kawa to ta świeżo palona, z obecnego sensu do procesu palenia dochodzi właśnie w ostatnich krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują świeżość i aromat trafiając w dłonie konsumentów.
Kawa sklep Sławno
Profesjonalne palarnie kawy urządzone są w profesjonalne piece, które obsługiwane są przez specjalistów, tzw. roasterów. To oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność aromatu oraz dodatku ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która znajduje nawet 250 stopni i dobrej długości wypalania mogą spowodować konkretne odmiany kawy o nowych życiach i walorach smakowych. Niezmiernie istotnym etapem obróbki ziaren kawy jest jeszcze odpowiednie schłodzenie ich po opuszczeniu pieca. Stanowią one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co potrafiło w wyniku wpłynąć na zamówienie wielką gorycz smaku kawy.
Kawa sklep Sławno
Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce